El parc La Roca Prehistòrica al primer congrés d’oci i turisme OCITUR 2012 celebrat a Mataró entre els dies 16,17 i 18 de Maig

Entre les activitats d’OCITUR 2012, el passat dijous 17 de maig, es va presentar la ponència “La posada en valor del patrimoni arqueològic. Noves aportacions pel segle XXI”, que va anar a càrrec del professor i doctor en Prehistòria de la UAB Ignacio Soriano Llopis i del gestor de patrimoni Lluís Vila de l’empresa Estrats, Gestió del Patrimoni Cultural.Els ponents van exposar un seguit de problemàtiques que es consideren claus en la valorització del patrimoni arqueològic i el posicionament que vers aquestes prenen els autors. Es repassen qüestions com el canvi revolucionari que va suposar la Nova Museologia dins l’àmbit dels museus; la falsa dicotomia entre comunicar, exhibir i mostrar; la importància de l’educació informal per sobre de la resta; la focalització actual en un públic potencial excessivament restringit, així com la necessitat de democratitzar el patrimoni; els beneficis de l’accessibilitat universal; o la potencialitat de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Com a punt final, exposaren el cas concret de posada en valor del patrimoni arqueològic en el que els autors han intervingut de manera directa i en el que les TIC hi tenen un paper central: el Parc de La Roca Prehistòrica (Vallès Oriental, Barcelona).
En aquesta ponència s’hi descriu com un projecte turístic, museogràfic i de recerca a través del qual s’han portat a terme diverses accions, com ara treballs arqueològics, documentació dels monuments amb tecnologia 3D, anàlisis de col•leccions, estudi de fonts bibliogràfiques, conferències, així com la participació a les Jornades Europees del Patrimoni i la celebració de la Festa de la Prehistòria que ha esdevingut en un dels actes centrals, per la seva gran participació. També s’hi van exposar les principals línies del projecte TIC elaborat el 2010, i es va esmentar l’existència del projecte “GESTPAT Gestión y Visualización de Patrimonio en sistemas territoriales Interactivos” presentat el marc del Plan Avanza, ambdós projectes liderats per Estrats, Gestió del Patrimoni Cultural.
El projecte TIC preveu la utilització de diferents canals tecnològics, posats al servei del visitant, amb l’objectiu de facilitar tota la informació de l’itinerari d’una manera amena, interactiva i seductora.
Com a primera fase, l’Ajuntament de La Roca va crear la marca del parc així com la web http://www.larocaprehistorica.cat/ a través de la qual s’informa dels elements patrimonials, rutes, actes i serveis que s’ofereixen.
Com a segona fase, el projecte preveu la realització en un futur d’una web mòbil, que inclourà la descripció de cada un dels punts i enllaços al vídeo i/o àudio explicatiu. Per tal d’accedir als diferents vídeos, a la vegada que s’exploten les seves possibilitats de difusió, es crearà un canal Youtube específic del parc. Per a la distribució del contingut als dispositius mòbils dels visitants es contemplen tres opcions independents i complementaries entre si, que tenen per objectiu facilitar el màxim possible la informació.
Aquests diferents canals són:
Des de la web existent, seguint el “look and feel” de la web del parc de la Roca Prehistòrica, es desenvoluparà una “mini site” on es personalitzarà la informació de cada punt d’interès i on es proposa incloure la senyalització.
En els panells existents s’hi afegiran els codis bidimensionals + url de la
web mòbil. A través d’aquests codis intel•ligents el visitant tindrà accés als
diferents continguts.
Finalment es proposa la realització d’un fulletó de la Ruta amb el plànol corresponent. Es preveu que el plànol incorpori al costat de cada punt d’interès el seu codi bidimensional que permetrà a l’usuari accedir a la informació web mòbil.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s